Buiten dat het een mooi liedje van André Hazes is wordt het vaak verward met lief zijn en lief doen.
Liefde is:
In vrijheid kiezen voor JA of NEE. Ongeacht of de andere het leuk vindt of niet. Het maatschappelijke beeld is dat ”wie goed doet, goed ontmoet” of deze “heb je naaste lief zoals je jezelf lief hebt”. De strekking wordt uitgelegd als, dat jij iets goed doet voor een ander dan zijn ze ook goed voor jou. Het zijn levensgevaarlijke misinterpretaties van het mooiste wat er is. Als je zou doen wat er boven staat is het namelijk zo dat je de ander afkeurt, niet goed genoeg vindt, niks kan, of niet deugd, het niet waard is en meer van dat soort oordelen die je over jezelf hebt? Begrijp je al een beetje waar ik naar toe wil? Als je het niet begrijpt zou je de vorige zin nog eens moeten lezen. Anders wil ik het wel uitleggen door je eerst een vraag te stellen. Hoeveel liefde voel jij voor jezelf? Je zou er goed aan doen om niet meteen te antwoorden maar een minuutje of tien de tijd te nemen.
Eigenliefde
Als je veel oordelen hebt over wat er niet goed zou zijn aan jou heb je weinig eigenliefde. Het betekent dat je je eigenwaarde af laat hangen van wat anderen van je vinden of hoe ze over je denken. Erger nog is dat je zo opgevoed bent en zelf bent gaan geloven. Toen ben je twee dingen door elkaar gaan halen, namelijk je bent lief zijn en lief doen gaan verwarren met liefde. Als ik lief ben wordt er van mij gehouden, dan mag ik er zijn, doe ik er toe en ben ik hun liefde waard. Op die manier leent deze interpretatie van liefde zich uitstekend voor het manipuleren en inzetten van macht of onmacht en dwang. Het leert je om jezelf weg te cijferen en dingen te doen die je liever niet zou doen. Als je het niet doet zullen de consequenties niet mals zijn, dus je past wel op. Je bent er simpelweg niet tegen opgewassen. Je verkoopt je ziel aan de duivel dus het is geen wonder dat je het heet krijgt onder de voeten. Als je eerlijk naar jezelf kunt en durft te kijken zul je zien dat je dingen doet om liefde te krijgen, de aai over de bol de zogenoemde “strokes”. Als je het nog niet ziet zou je je eigen social media gedrag eens kunnen onderzoeken. Wat wil je met de “likes” bereiken? Je beter voelen omdat de ander zo lief reageert of is het de aandacht die je dan krijgt? Je strokes haalt uit woorden dat je een mooi mens bent of een krachtig mens?
Maar nu even over een ander boeg.
Hoe kun je iets geven wat je zelf niet hebt. Hoe waardevol is je JA als je geen NEE kunt zeggen? Als jij geen water hebt, kun je de dorst van de ander niet lessen. Het gevaar als je meer voor jezelf gaat kiezen is dat je mensen kunt gaan verliezen of kwijtraken. Ze vinden dat je maar ten nadele bent veranderd en je niet meer de oude gezellige “jij” bent die je eerst was. Maar even onder ons, mij lijkt dat je deze mensen ook maar liever kwijt dan rijk kunt zijn. Voor jezelf kiezen in liefde hoeft niet gepaard te gaan met het kwijtraken van mensen. Het kan zelfs aanstekelijk werken voor anderen omdat ze ook voor zichzelf kunnen gaan leren kiezen. Het geheim van liefde zit namelijk in het “zelf vervullen van je eigen behoeftes” en deze als dusdanig kenbaar maken zonder de ander daar verantwoordelijk voor te maken of hen schade te berokkenen.
Het is ook niet jouw taak om de ander te beschermen tegen de pijn van afwijzing. Sterker nog, je biedt de ander de mogelijkheid om met deze afwijzing om te gaan zodat hij of zij kan gaan voelen wat dat met hem/ haar doet. Wat diegene ermee doet is een eigen keuze en ook daar ben je niet verantwoordelijk voor. Mochten de dingen die ik gezegd heb hard overgekomen zijn, bedenk dan dat ik dat heb gedaan uit liefde.
0 reacties