Maak je eigen ratel en drumstokratel

Maken, gebruik, toepassing, geschiedenis, betekenis en symboliek.

Een klein instrument met grote betekenis

Ook de ratel is al een oeroud muziekinstrument en wordt bij verschillende ceremonies gebruikt. De energie van de ratel werkt op een andere manier dan die van de drum en heeft ook andere toepassingen. Dat maakt dat de ratel complementair is aan de drum en ze kunnen dus ook samen gebruikt worden. Je merkt meteen dat de energie versterkt wordt. Net als de drum heeft de ratel een helende en herstellende werking. Als je bij beiden dan nog de fluit met zijn transcendente werking daaraan toevoegt creëer je de kosmische symfonieën. De luchtstroom die door de fluit geblazen wordt staat symbool voor de adem van de, Grote Geest. Hetzelfde geldt voor de didgeridoo of eender welke holle buis. In Zuid-Amerikaanse culturen wordt de ratel gezien als een belangrijk instrument van de sjamaan. Dit heeft te maken met het geluid wat geproduceerd wordt, wat dan weer gelinkt wordt aan de stem van de schepper. Ook de onderdelen van de ratel hebben een symbolische betekenis en deze worden allemaal uitgelegd in de training.

De verrassende symboliek van de ratel

Het zelf maken van de ratel of drumstokratel is ook een ritueel op zichzelf. Je kunt ze voor jezelf maken of als cadeau. Ze werden vaak als geschenk gegeven bij een geboorte. Het geluid vangt de aandacht van het kind en maakt ze rustig, het is alsof ze het geluid herkennen.

De symboliek van het maken van de ratel is heel goed te implementeren in een meerdaagse workshop voor persoonlijke ontwikkeling. Er zijn veel verschillende uitvoeringen van ratels en verschillende materialen. Maar doorgaans worden ze gemaakt van rawhide als bol zoals we in deze training doen.

De schildpadratel heeft in Zuid-Amerika meerdere betekenissen zoals voor vruchtbaarheid en innerlijke vrede. Maar ook als bewaarders van de tijd. De schilpad als plaats (wereld) waarop ze zouden leven, heeft de kennis van alle wezens en de boom is de tijdbewaarder.

“Ontdek de magie en de kracht van de ratel.”

Je hebt een nieuw idee voor een gezellige middag

Hoe leuk is het om het als groepsworkshop aan te bieden. Op school kan het een leuke activiteit zijn bij muziekles en handvaardigheid.

Een uitkomst voor mensen met een gehorig huis

Ook met een ratel kun je in een trance komen dus dat maakt dat deze uitermate geschikt is als vervanger voor een drum.

Goedkoop je eigen ratel of drumstokratel maken.

Een muziekinstrument met symbolische betekenis maken.  Een leuke mogelijkheid om wat bij te verdienen zonder dat het veel inverstering vraagt.

Voor materiaal om een ratel te maken kun je terecht bij de volgende drumbouwers:

Stuur hen even een mailtje.

Heb je nog vraag? Stuur dan gerust een vrijblijvend mailtje

Gerard Portheine

Gerard Portheine

Ik reageer zodra ik kan

I will be back soon

Gerard Portheine
Hoi,

Heb je een vraag? Stel deze gerust.
Whatsapp