Home » Blog » Interactieve Zielsresonantie » Uit de ban van Repelsteeltje
Blog uit de ban van Repelsteeltje

Uit de ban van Repelsteeltje

door | 4 jul, 2021 | Interactieve Zielsresonantie, Zelfrealisatie

De molenaarsdochter in het verhaal van Repelsteeltje is de metafoor voor jou. Het is een mooie metafoor over hoe een leven gaat. Het verhaal gaat over list en bedrog en een rad voor ogen draaien in dit geval is het rad een spinnenwiel. Het spinnenwiel is het systeem waar we in leven en staat voor de overheid en hun machtsinstrument. De molenaar, haar vader staat voor de metafoor dat je jezelf een te grote schoenmaat aanmeet omdat je een minder goed eigenbeeld hebt. Je gaat je anders voor doen dan je bent en bouwt een ego op. Je gaat ervoor zorgen dat je niet meer bent wie je eigenlijk bent maar zoals je wilt dat de maatschappij jou ziet. Met hun normen en waarden die gericht zijn op arm en rijk en dit verschil groter zien te maken.

Door je opvoeding leer je dit vanzelf want als je niet doet zoals het bij jouw sociale kring hoort, hoor je er niet bij en ga je dood. Je bent als kind immers afhankelijk van de zorg van je opvoeders. Je gaat je identificeren met de kring waarin je leeft en opgroeit. Zo raak je in de ban van repelsteeltje oftewel firma list en bedrog. Je gaat dingen en zaken doen zoals van je verwacht wordt en probeert van stro goud te maken want dat is je als het ware opgedragen. Dit is wat de buitenwacht je geleerd heeft.

Blog Uit de ban van RepelsteeltjeBij sommige dingen die je moet doen heb je al een gevoel dat het jou niet ligt of waar je het heil niet in ziet. Je wilt natuurlijk aan de verwachting van anderen voldoen dus zet je je eigenheid aan de kant. Zo geef je al iets kostbaars van jezelf weg zoals de molenaarsdochter als eerste betaling haar halsketting af gaf aan het enge en rare kereltje die vervolgens van stro, goud spint. Ze zou het immers niet overleven als het haar niet lukte om goud te spinnen van stro.

Dan komt de koning in de ochtend en de koning staat symboliek voor de macht en wereldeconomie. Als hij die klossen goud ziet is zijn hebzucht niet te stillen en laat de molenaarsdochter naar een nog grotere kamer brengen met nog meer stro. Ook hier krijgt ze bezoek van het mannetje en dat kost haar de ring om haar vinger. Als we even terug gaan naar dat je, veel van jezelf achterlaat en weggeeft tijdens je opvoeding laat je ook je innerlijk kind achter.

Er zat nog een derde nacht aan te komen waar er goud gesponnen moest worden. Als het meisje dit had volbracht zou met de koning trouwen en wordt ze koningin. Wat er bedoeld wordt is dat als je jezelf helemaal hebt aangepast je gelukkig en tevreden moet zijn met leven dat je leeft.

Maar de derde nacht had de molenaarsdochter niets meer om weg te geven en het mannetje vroeg haar, haar eerstgeborene kind af te staan, het koningskind oftewel je innerlijk kind.

Zo leefde ze een tijdje gelukkig en kwam niets te kort en na een jaar bracht ze haar kindje ter wereld. Ze had helemaal niet meer aan dat mannetje gedacht en het commitment. Maar plotseling stond hij voor haar neus en zei: geef mij nu wat je beloofd hebt. Je aangepaste gedrag kan het op den duur niet opbrengen om te voldoen aan de verwachtingen van de buitenwacht en je wilt ten koste van alles je innerlijk kind terug. Je stelt alles in het werk om erachter komen waar het mis is gegaan en gaat op zoek naar zelfrealisatie. De koningin smeekte wanhopig om haar kindje te mogen houden. Het mannetje maakt een nieuw commitment met de koningin en ze krijgt drie dagen de tijd om er achter hoe het mannetje heet. Ze stuurt een bode uit door het hele land om erachter komen hoe dat mannetje heet.

De dag erna komt het mannetje en vraagt of ze het al weet. Ze noemt alle namen op die ze heeft laten opzoeken zelf de gekste namen maar geen enkele naam was de goede naam. Jij gaat dus manieren zoeken om je zelf terug te vinden en doet daar je uiterste best hoe gek het ook lijkt als het maar werkt. Je neemt de raad aan van anderen gaat onderzoeken of het jou ook ligt. Na de tweede dag hetzelfde liedje. En de derde dag komt de bode met het bericht. Ik heb gisteren gezien dat een klein onooglijk mannetje rond een kampvuurtje op zijn rechterbeen aan het dansen was en zong. “Heden bak ik, morgen brouw ik, overmorgen haal ik het koningskind. Wat een geluk dat niemand weet dat ik repelsteeltje heet”.

Repelsteeltje

Op een gegeven moment kom je de juiste methode tegen en kan je de betovering verbreken. De koningin was heel blij en vlak daarna kwam het mannetje en zei; nu koningin hoe heet ik en toen zei ze; ik weet nu hoe je naam is, je heet Repelsteeltje.

Repelsteeltje werd zo kwaad en hij stampte van woede met zijn rechtervoet op de grond, zó hard dat hij doorheen zakte, pakte in woede zijn linkervoet en met beide handen scheurde hij zich doormidden. De moraal van het verhaal: Als je weet hoe je in de ban van repelsteeltje bent gekomen kun je er ook uit. Zo kun je gaan leven vanuit eigenheid waardoor dingen weer vanzelf gaan. Sommigen in je omgeving gaan dat niet leuk vinden maar jij hebt wel jezelf terug. Met behulp van de juiste bode krijg jij je kindje terug. Laat mij nou toevallig die bode zijn😊

Over ons

 

Ans en Gerard Portheine NatuurlijkZijnNatuurlijkZijn,

Is een team van “what you see is what you get”. Doorheen het leven blijven we leren en ontdekken. Wij zien het als een aanvulling en zinvol om ons zelf te blijven ontwikkelen zeker als je met iets kostbaars werkt als “de mens”. De nieuw verworven inzichten of kennis willen we met jullie delen in de vorm van blogs. Deze informatie kan wat stof doen opwaaien omdat het wat controversieel kan aandoen. Mocht je vragen over een bepaald onderwerp hebben dan horen wij het graag. Werkt het verstikkend of moet je ervan hoesten is het advies om de ramen tegen elkaar open te zetten zodat de stof eruit kan waaien.

Gerelateerde artikelen

Fases van Zelfrealisatie

Fases van Zelfrealisatie

Van aangepast gedrag naar eigen gedrag. Om uit het aangepaste gedrag te komen doorloop je een aantal stappen. En elk van deze stappen is noodzakelijk om de verandering te bewerkstelligen.

lees verder
Onzeker in een groep

Onzeker in een groep

Voel jij je ook onrustig en niet op je gemak elke keer als je in een groep komt? Belemmert het jou om jezelf te zijn in zo’n situatie? Merk je dat je je afzijdig of teruggetrokken houdt? Wat kun je eraan doen…

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin