NatuurlijkZijn

Praktijk voor traumaverwerking en Sjamanendrums

De drum als bondgenoot op je reis

Een drum kan voor vele doeleinden gebruikt worden. Historisch wordt de drum gezien als het instrument en de stem van de sjamaan om verbinding te maken met de boven- onderwereld. Het geluid van de drum is een oergeluid, net zoals het ritme van je hartslag. De trilling die door het aanslaan van de trommel vrijkomt is sterk genoeg om lichamelijk en psychisch te transformeren. Tegenwoordig dragen wij zelf de verantwoordelijkheid om onszelf en onze wereld te helen. Als traditionele drumbouwers helpen we je graag aan het meest bijzondere instrument wat we daarvoor hebben: de drum! 

 

"Drum en wordt één met jezelf en met de natuur" Ans & Gerard - drumbouwers

 

Is een drum iets voor jou? Wel als....

Je wilt afstemmen op de oerkrachten in jezelf.

Je natuurlijke ondersteuning nodig hebt bij je persoonlijke groeiproces.

Je via ritme en klank je bewustzijn wilt verruimen.

Je contact wilt maken met andere werelden.

Je (meer) aarding & stevigheid nodig hebt.

Je jezelf wilt laten zien en horen.

 

Voor wie ga je drummen?

Drummen voor jezelf.

Drummen voor een ander.

Drummen in een groep.

Drummen voor moeder Aarde.

 

We geven je hieronder enkele suggesties. Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden, die je vanzelf ontdekt wanneer jij zelf een drumbondgenoot aan je zij hebt. Drummen voegt een extra dimensie toe bij meditaties, visualisaties, trancereizen, massages en klankheling, etc.

 

Ter ontspanning:

Zelf drummen of de drum horen, brengt je snel in een dieps staat van ontspanning. Dit komt omdat het ritme en de trilling van de drum werken om onze hersengolven te synchroniseren en in alfa- of bètastaat te brengen.

 

Voor heling en transformatie:

Je bewustzijn verandert van dagbewustzijn naar verruimd bewustzijn waardoor je sneller tot de essentie komt en heling dieper doorwerkt. 

Ter ondersteuning van een massage:

Al drummend over het lijf ontstaat totale ontspanning en overgave. Het hoofd wordt stil, de organen worden wakker gemaakt. Je hele wezen wordt totaal geharmoniseerd.

 

Ter afsluiting van een meditatie:

Aan het einde van een meditatie helpt de drum je om weer terug in je lijf te komen, vol energie en met een wakkere geest.

 

Ter geleiding bij een visualisatie:

Het ritme en de intensiteit waarmee gedrumd wordt, heeft grote invloed op de openheid van geest waarmee jij je beelden ontvangt. Het is vaak de drum gebleken die voor de doorbraak zorgde! De drum mag dus niet ontbreken bij visualisaties.

 

Bij therapeutische sessies:

De drum is een uitermate geschikt instrument om emoties op te roepen. De drum versterkt de emoties en helpt je ze te transformeren. Zo kom je een flinke stap verder in je proces.

 

Voor het focussen van je aandacht:

Ritmisch bespelen van de drum verstilt, brengt je in je centrum of juist naar een andere plaats in het universum (trancereizen).

 

Bij groepshealings en in cirkels:

Tijdens een drumcirkel ga je met intentie of een thema drummen. Dit kan zijn voor jezelf, voor anderen of voor moeder aarde. Een drumcirkel geeft een grote verbinding met jezelf maar ook met de mensen die tijdens de drumcirkel aanwezig zijn. Het kan verstilling geven maar ook plezier en saamhorigheid.

 

Rituelen en drum
Hier enkele voorbeelden voor het gebruik bij rituelen.

Zweethut
Tijdens een traditionele zweethutsessie worden 4 rondes gegeven. De 3de ronde is de ronde van verstilling en van naar binnen gaan. Bij deze ronde kan de drum heel goed ingezet worden. Dit kan bijvoorbeeld door de ceremonieleider. Hij kan een eentonig snel ritme slaan waarbij je van zelf naar binnen gaat. Het kan ook dat iemand buiten de hut met een drum rond de zweethut trommelt.

Vuurloop
Een vuurloop is een krachtig ritueel waarbij men echt aanwezig moet zijn in zichzelf. Dit ritueel kan kracht bij gezet worden door het opzwepende ritme van de drum. Ook een moederdrum wordt hier heel vaak voor gebruikt.

 

Wij hebben voor elke drummer de juiste drum.

Je eigen drum uitzoeken is best spannend, zeker de eerste keer. Hoe weet je welk dier past? Hoe groot je drum moet zijn? Hoe moet je drummen? Geen zorgen: we helpen je erbij. We raden je een drum aan of doet mee aan een workshop waarin je zelf je drum bouwt onder onze kundige begeleiding. We verklappen je vast dat we van alles hebben: Paard, damhert, edelhert, geit maar ook moederdrums en kinder- of reisdrums.

 

Wil je eens een drum uitproberen?

Als je voelt dat het tijd is om ook een drum aan te schaffen, neem dan gerust contact met ons op of neem een kijkje bij Verkoop sjamanendrums om te zien welke drums we op dit moment te koop hebben, kom ons op zoeken als we op een beurs staan of neem deel aan één van onze Workshop Sjamanendrum maken. De data vind je in onze Agenda .

Wil je één-op-één overleggen over wat jij nodig hebt of wat bij jou past? Maak dan nu een afspraak voor een goed advies. 

Tips van een drumbouwer:

Speciaal voor masseurs:

Een massage kun je beginnen of afsluiten met drummen over het lijf. Bij het afsluiten is het vooral fijn voor de cliënt om weer in het lijf te komen mocht deze na een diepe ontspanning even weg zijn geweest. De ervaring is dat dit een meerwaarde geeft aan de massage. In principe kun je hier elke drum voor gebruiken maar de hertendrum is hiervoor favoriet omdat deze een zachte warme klank geeft.

Ben je met 2 personen dan kan 1 de massage geven en de ander tegelijkertijd drummen op afstand van ongeveer 25 tot 30 cm. vanaf de huid. Dit klankbad tijdens de massage geeft een heerlijk tijdloos gevoel doordat er op verschillende zintuigen tegelijkertijd wordt gewerkt en geef een heel diep gevoel van ontspanning. Een unieke ervaring en een aanrader om te ondergaan.

Speciaal voor intuïtieve & energetische healers:

Door een snel kort ritme te slaan op een drum is het mogelijk om mensen mee te nemen op een trancereis. Dit kan met iedere drum maar een drum van Paard is hier uitermate geschikt voor, zeker als deze ook nog eens een korte resonantie heeft.

Speciaal voor thuisdrummers:

Je kunt ook drummen in combinatie met een cd. Je kunt deze meditaties doen met een moederdrum maar ook met een gewone sjamanendrum.

 

Wil je meer tips schrijf je in op onze Nieuwsbrief.

 

 

De teksten op onze website zijn auteursrechterlijk beschermd.